ANKARA ETİMESGUT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Klas Duruş Nuri Pakdil Konferansı Düzenlendi

Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Etimesgut Halk Eğitim Merkezi’nde “Klas Duruş Nuri Pakdil” konulu bir konferans düzenlendi.
Klas Duruş Nuri Pakdil Konferansı Düzenlendi

Konuşmacı olarak Şair ve Yazar Arif Ay ile Yazar Necip Evlice’nin yer aldığı konferans; Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Mehmet Altuntaş, Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, Etimesgut İlçe Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürü Hamza Güneş, Etimesgut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Seven, Etimesgut İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hamit Şahin, Muzaffer Bircan, Şerifhanım Usta, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile okul müdürleri, öğretmenler ve Eryaman Şehit Okan koç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Nuri Pakdil’in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile Nuri Pakdil’in düzenlenen konferans için özel olarak çektiği ve konferansa katılanlara seslendiği video gösteriminin ardından konferansın açış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım;kalemi eline alınca edebiyatı şahlandıran, anlamlı bir sükûtla “klas duruş” sergileyen Nuri Pakdil’i anlamak, genç ufuklara anlatmak için “Klas Duruş Nuri Pakdil” konulu konferansın düzenlendiğini belirtti.

Yıldırım, “Yazının üstadı, kelimelerin mihenk taşı, edebiyatımızın yaşayan çınarı; bir ayağı İslam ve İslam coğrafyasıyla meşgulken diğer ayağı batıdan yapmış olduğu çeviriler, edebi metinler ve özgün bir dil arayışı ile çağdaşlarından ayrılan “Yedi Güzel Adam”ın abisi, İsmet Özel’in tabiriyle “surat asma”yla klas ve merdane bir duruş sergileyen Üstad Nuri Pakdil, edebiyatıyla, fikriyatıyla, klas duruşuyla kuşaklara kılavuz olmuştur.” dedi.

Gençlere seslenen Yıldırım, “Şu anda, aramızda yaşayan bu kalem, hâlâ gençlerle konuşmakta, mektuplaşmakta, onların düşüncelerine önem vermekte ve tavsiyelerinden mahrum bırakmamaktadır. Buradan bakınca, sadece okurların değil, bu ülkede yaşayan kalemlerin bu konuda Pakdil’i örnek olarak görmeleri gerekir.” dedi

Konuşmacı olarak söz alan Arif Ay, herkesi kalbi duyguyla selamladığını ve tarihi bir gün yaşadığını ifade etti. “Öğrencilerin gözlerinde büyük bir heyecan görüyorum ve öğrencilerimizin gözlerinden öpüyorum.” diyerek Nuri Pakdil’le nasıl tanıştığını anlattı.

“Sözcüklerini ateşte pişirdi.”

Nuri Pakdil bir inanç adamıdır, bir devrimci, bir derviştir. Bir ülkü ve dava adamı, bir eylem adamıdır. Serveti ve üstüne tapulu hiçbir şeyi yoktur. O bir yazardır. Şiirler denemeler, tiyatro oyunları yazdı; edebiyat dergileri çıkardı. Bunu yaparken de sözcüklerini ateşte pişirdi. Yani Nuri Pakdil için yazmak yaşamakla özdeştir. O hangi cümleyi kuruyorsa onun yaşamında o kelimenin bir yeri vardır. Nuri Pakdil’i anlamanın en kestirme yolu kitaplarını okumaktır. O alın terinin ve emeğin savunucusudur.1970’li yıllarda Marksist düşünceyi savunan yazarlar bir edebiyat dergisinin emek kavramını kullanmasından rahatsız olduklarında “Emek de sömürüye karşı olmak da İslam’ın temel ilkeleridir.” cevabını verir. O ’Rahman’ şiirinde “Ey öbürsü günleri bekleyen çocuklar /işçi asker 
kutsal /alınteri kitabımın ilk cümlesi/ burjuva ayağa kalk güneyde kuzeyde doğuda batıda yargılıyorum seni” der. Nuri Pakdil’in bize insanlığa, tarih uygarlık bilinciyle bakmamızı, sanatın edebiyatın insanı yenileyen yönünü, Allah’tan başka kimseye boyun eğmemeyi, özgürlüğü öğrettiğini vurgulayan Ay,  üzerimizdeki batı çivisini söküp atmak, Tanrı’ya giden yolu tıkayanları atmak için yazdığını dile getirdi.

“Yazmak uzun bir yürüyüşüne çıkmaktır.”

Batı kültürüne karşı kendi değerlerimizden oluşan düşünce sistemimizi oluşturmamızı, Batı’nın insanı Tanrı’dan uzaklaştıran, seküler hayatı iyi bir hayatmış gibi gösteren sonra insan idrakini daraltan, AVM’lerde gezen bir kültüre karşı yeni bir kültür oluşturduğunu vurguladı. ‘Umut’ adlı tiyatro oyununa dikkat çekerek zaman, ışık, mekân ve müzik temel direklerinden bahsederek çağdaş insanın yalnızlığı, sevginin ve hoşgörünün kaybolduğu bunalıma “İnsan seni savunuyorum insana karşı.” diyen Nuri Pakdil’in insan sevgisinin ancak Kur´an´ı anlamakla, kavramakla sağlanabileceleğini vurgulayan Ay, “Üslubunun simgelerle örülü olduğunu ve bir yazısında ‘Şiir okuyunca buğday daha iyi yetişir’  diyen Pakdil´in  şiirinin romantizm yanında zulme karşı bir başkaldırı yapısının olduğunu vurguladı.  Ardından Nuri Pakdil için yazdığı şiiri okuyan Ay, sözü Yazar Necip Evlice’ye verdi.

Evlice, “12 Eylül öncesi Maraş olaylarının yaşandığı dönemde bir grup arkadaşla edebiyat çalışmaları yapıyorduk. Büyük bir cesaretle bir bayramda iki kelimelik ‘Bayramınızı kutlarım.’ yazılı bir kutlama kartı yolladım. Bana daktiloyla yazılmış bir sayfa mektup gönderdi. O mektupta bana ‘Bütün Doğu ve Batı klasiklerini okuyun.” diyordu. Böylelikle Nuri Pakdil’le tanıştım.” dedi.

“Onda emin olmak sıfatının çok önemli olduğunu, her şeyinden inancını gerçekleştirmek için vazgeçtiğini vurgulayan Evlice, sağlık konusuna da çok önem verdiğini dile getirdi. Geçmişle ilgili mükemmel hafızasının olduğunu belirterek “Eksiklikleri olsa da tanınmalarını sağlayan ‘Yedi Güzel Adam’ı ve Devlet Tiyatrolarında oynayan ‘Umut’ adlı oyunu mutlaka izlemelisiniz.” dedi. Onun bütün varını yoğunu davasını için harcadığını ve bir kuruş kaynağını bilmediği parayı kullanmadığını, yazdığı her yazının güncelliğini koruduğunu belirtti.

Konferans sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Ay ve Evlice, gençlerle buluşmanın mutluluğunu dile getirerek Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım’a teşekkür ettiler.

Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, günün anısına Şair Yazar Arif Ay ve Yazar Necip Evlice´ye plaket ve çiçek takdiminde bulundular.

Nuri Pakdil’in imzaladığı ‘Anneler ve Kudüsler’ adlı kitabının Arif Ay ve Necip Evlice tarafından da öğrencilere imzalamasının ardından düzenlenen program sona erdi.

 

 

 12-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-201812-01-2018

 

 

İstasyon Mah. Akasya Cad. No 5/B Kat 3 Hükümet Konağı / Etimesgut/ANKARA PK 06790 - 0(312)2451602 / 0(312)2451605 / 0(312)2451609 / 0(312)2451620

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.