Erasmus+ KA101 Çevrilmiş Sınıfta Etkili BİT Kullanımı Projesi
587
18:55
08.04.2020

Uzaktan eğitim uygulamalarına ihtiyacın arttığı bu dönemde Etimesgut Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından yürütülen Erasmus+  2019-1-TR01-KA101-063530 numaralı  Çevrilmiş Sınıfta Etkili BİT Kullanımı - class@home-"Using Effectively ICT in Flipped Class" isimli proje faaliyetleri devam ediyor.

Proje ile öğrencilerin derse tartışabilecek kapasitede hazırlıklı gelmeleri için, öğretmenlere "Çevrilmiş Sınıf" ta kullanabilecekleri etkili Bilgi İletişim Teknoloji yöntemlerinin kazandırılması amaçlanmıştır. 

Farklı branşlardan 11 Öğretmen Ocak 2020'de İspanya'nın Malaga şehrinde  toplam 7 gün 50 saatlik eğitim aldılar.Eğitimde Çevrilmiş Sınıf Metodolojisi,Moodle -googleclassroom uzaktan eğitim platform kullanımı, Edpuzzle, Camtasia, Audacity gibi ses ve video programları ile Wordpress blog hazırlamaları uygulamalı olarak görülmüştür.

Projede yürütülen faaliyetler ile öğrencilerin uyum içinde iletişim kurması, birbirlerinden etkinlenerek yeteneklerini keşfetmeleri yoluyla eğitimde değişimi yaşatmak hedeflenmiştir.

Okulda Googleclassroom sınıfları hazırlanmış, öğrenciler ve öğretmenler sisteme dahil edilmiştir. 25 sınıfta toplam 359 öğrenci ve 45 öğretmen ile eğitim çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Oluşturulan interaktif sınıfta eğitim ile ilgili videolar, slayt ve sunumları, sesli anlatımlar, test ve performans ödevleri bulunmaktadır. (https://classroom.google.com/u/0/h)

Projenin internet sayfası wordpress.blog programında hazırlanmış ve güncellemeler devam etmektedir. (https://flippedclassroom.blog/)

 Bu süreçte öğretmenlere uzaktan eğitimde gerekli altyapı programları ( Zoom, Skype, Adobe Connect,Movavi, Movie Maker v.b.) için destek verilmektedir. Ayrıca projeninvideo paylaşım portalındaki kanalı da aktif olarakkullanılmaktadır. (https://www.youtube.com/channel/UCT-evJWB30F4JJNbB4zz40Q?view_as=subscriber)

 Çevrilmiş sınıfta eğitim modelinde öğrenciler derslere gelmeden önce bireysel öğrenme ihtiyaçlarıyla ilgili evde hazırlıklar yapıp , sınıf ortamında bireysel veya grup olarak problem çözme etkinliklerine katılarak kavrama ve pekiştirme imkanı sunan bir öğrenim modelidir. Bu model öğrencinin bir konuyu en iyi şekilde öğrenebilmesini amaçlar.Öğrenciler dersin teorik bölümünü çevrimiçi videolar, sunular, öğrenme yönetim sistemleri gibi çoklu-ortam araçları ile evde öğrenmektedirler. Sınıf ortamında öğrenciler, konu ile ilgili hazırlanan uygulamalar ve öğrendiklerini paylaşmaya yönelik sunulan tartışma ortamları gibi, öğretmenin rehber olduğu çalışmalarla edindikleri bilgileri paylaşma ve pekiştirme imkanı bulurlar. [1]

 Çevrilmiş Sınıfta Öğrenmenin Aşamaları ;

 Öğrenci derse gelmeden önce, dersi videodan izler, not almak isterse alır, anlamadığı konular ile ilgili sorular hazırlar.

Öğrenciler, dersten önce konu ile ilgili sorularını öğretmenine dijital ortamda iletebilir.

Öğretmen derse geldiğinde soruların niteliğine göre öğrencileri gruplandırır. Öğrenciler grup çalışması içerisinde sorularına cevap aramaya çalışırlar. Öğretmen grupları ziyaret ederek öğrencilere rehberlik eder.

Öğretmen dersin ikinci saatinde cevap bulunamayan soruları, öğrencileri sorulara cevap arayacak şekilde cesaretlendirerek, öğrenmelerine olanak sağlar.

Öğretmen, öğrencilerin kavramı öğrenip öğrenmediklerini test etmek için sorular sorabilir veya konunun uygulamalarını kapsayacak şekilde problemler üzerine grup çalışmaları yaptırtabilir.

Bilgi kaynaklarının taşınabilir olması ve sürekli erişilebilir olması sunucunda dersin istenildiği zaman istenilen yerde dinlenebilmesi gibi avantajları vardır. Öğrenciler tarafından öğrendiklerinin anlamlandırılması, yapılandırılması ve değerlendirilmesine yardımcı olur.

Proje faliyetlerinde emeği geçen yönetici,öğretmen ve öğrencilerimizi kutlar başarılarının devamını dileriz.

 

08-04-202008-04-202008-04-202008-04-2020

Yayın Tarihi: 08.04.2020