ANKARA ETİMESGUT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Vefatının 81. Yılında Mehmet Âkif Ersoy" Konulu Konferans Düzenlendi

Vefatının 81.yıl dönümü dolayısıyla Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Vefatının 81. Yılında Mehmet Âkif Ersoy” konulu konferans düzenlendi.
"Vefatının 81. Yılında Mehmet Âkif Ersoy" Konulu Konferans Düzenlendi

Konuşmacı olarak Yazar-Şair Mehmet Kurtoğlu’nun yer aldığı konferansa; Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Hıdır Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım,  İlçe Sağlık Müdürü Bülent Çanakçı, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Hamza Güneş, Ak Parti Etimesgut İlçe Başkanı Ebubekir Kipel ve Yönetim Üyeleri, Şube Müdürleri Hamit Şahin, Necati Çırpan, Şerifhanım Usta ile okul müdürleri, öğretmenler ve Etimesgut Şehit Salih Helvacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Etimesgut Halk Eğitim Merkezinde 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım; Mehmet Âkif Ersoy’u anlamak, anlatmak, düşünmek ve bize bıraktığı düşünceleri yeniden değerlendirmek ve genç ufuklara hatırlatmak üzere “Vefatının 81. Yıl Dönümünde Mehmet Âkif Ersoy" konulu konferansın düzenlendiğini belirtti.

“İstiklâl Harbi’mizin büyük mücadele adamı: Mehmet Âkif  Ersoy”

O, yokluk içinde yaşamasına ve yoksulluk hayatının büyük bir kısmına egemen olmasına rağmen “Ben, onu milletim için yazdım.” diyerek ‘İstiklâl Marşı’ için verilen ödülü almayacak kadar yüce gönüllü bir insan olduğunu vurgulayan Yıldırım, “İstiklâl Harbi’mizin büyük mücadele adamı, ilim, irfan geleneğimizin en mühim halkalarından biri olan Mehmet Âkif  Ersoy; eserleriyle, şiirleriyle, yılmak bilmeyen azmiyle günümüzde de bizlere hâlâ ışık tutmaya, öncülük etmeye devam ediyor. Hüseyin Cahit “ Mehmet Âkif’in hayatı, eserlerinden çok daha muhteşem bir şiirdir.” diyerek nitelendirir onun hayatını. Mehmet Âkif her şeyden önce bir istiklâl ve istikbâl aşığıydı. Asım’ın Nesli’nin yetiştirmek için ter döken bir muallim, bir fikir işçisi olan Mehmet Âkif ömrü boyunca bunun mücadelesini verdi. Onun tek umudu gençlikti.” dedi.

Mehmet Âkif Ersoy konulu sinevizyon gösteriminin ardından Yazar-Şair Mehmet Kurtoğlu’nun “Vefatının 81. Yıl Dönümünde Mehmet Âkif Ersoy" konulu konferansına geçildi.

Mehmet Âkif Ersoy’u rahmetle andığını belirten Kurtoğlu, Mehmet Âkif Ersoy’dan esinlenerek örnek teşkil edecek hasletlerinden bahsetmek istediğini ifade etti.

"Âkif özetleyen üç kavram:Şair, derviş, savaşçı."

Bodler’in “Üç kişiye saygı duy: Şair, derviş ve savaşçı.” sözüne atıfta bulunarak bu üç vasfın Âkif’te de görüldüğünü söyledi.  Kurtoğlu "Mehmet Âkif, şairdir, şiirde mükemmeliyetçidir. Derviştir, bir âsa, bir çarık dışında dünyaya meyil etmeyen bir ruha sahiptir. Yalnızlığı sever, mistiktir. Münzevidir. Mısır’ da ömrünün sonuna doğru yazdığı şiirleri büyük çoğunluğu mistik ve metafizik boyut taşıdığını vurgulayan Kurtoğlu, Âkif’in ‘Gölgeler’ kitabını burada yazdığını söyledi. Onun dervişliği bir tarikata müntesip olmasında değil, yaşayışında aramak gerektiğini belirterek Âkif’in savaşçı ve kahraman kimliğine dikkat çekti.Milli Mücadele döneminde zorluklar içinde Ankara’ ya geldiğini, düşmanın Polatlı’ ya kadar ulaştığında ise cepheye kadar gittiğini, savaş meydanını yerinde gördüğünü belirtti.

"Âkif´in biyografisi Osmanlı´nın yıkılış ve Cumhuriyet´in kuruluş tarihinin özetidir."

İskoç asıllı yazar Thomas Carlyle´nin "Tarihi kahramanlar yapar" sözüne atıfta bulunan Kurtoğlu, "Âkif de bir kahraman. Onun biyografisinin aslında Osmanlı´nın yıkılış ve Cumhuriyet´in kuruluş tarihi olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

 "Akif´in şair olmadığını söyleyenler var."

Mehmet Akif Ersoy´un saygı duyulması gereken önemli şairlerden biri olduğunun altını çizen Kurtoğlu, "Bir yönüyle şair. Ondan dolayı saygı duyulması gerekir. Bazıları Âkif’i şair bile kabul etmez. Akif, kelimenin tam anlamıyla inanmış, gerçek ve büyük bir şair. ´Bülbül´, ´İstiklal Marşı´ ve ´Çanakkale´ şiirleri bile onun şair olmasına yeter. Bir yönüyle de kahraman. Hayatı hep mücadeleyle geçmiş. İmparatorluğun bütün coğrafyasını dolaşmış. Ben gittiği şehirleri yazarken yüzlerce ülke, kasaba karşıma çıktı." dedi.

Âkif’in gerçek anlamda bir biyografisi yazılamamasının üzüntüsünü duyduğunu onun fiziki ve ruhi boyutuyla anlatıldığı bir eser, bir sinema filminin olmayışının bizim büyük eksikliğimiz olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, Mehmet Âkif’in ´milli şair,´ ´İstiklal Şairi´, ´Kur’an Şairi´, ´Camideki Şair´ gibi sıfatlarla anıldığını dile getirdi.

Âkif, cömertlikte Hz.Ebubekir’e benzediğini vurgulayarak bir gün Ankara soğuğunda Hasan Basri Çantay’ın Âkif ile karşılaştığını,üzerinde bir ceketle titrediğini, sorduğunda ise Âkif’in “Bizimkiler fakire vermişler.” dediğini aslında paltosunu kendisinin fakire verecek kadar cömert olduğunu ifade etti.

"Âkif, Doğu ve Batıyı içselleştirmiş bir şairdir. İyi derecede Arapça ve Fransızca bilir.  Ufku geniş bir şairdir. Şiiri geniş bir coğrafyaya yayılır. Akif’in Safahat’ında kırk iki şehir, otuz ülke, yirmi iki topluluk, kavim ve millet geçmektedir." diyen Kurtoğlu, milli ve mücadele adamı olan Âkif’in Ankara’ya gelişini ve Mustafa Kemal’in onun mücadeleye katılmasının kendilerine güç verdiğini söylemesiyle Taceddin Dergah’ına yerleşerek burayı edebiyat mahviline dönüştürdüğünü ifade etti.

"İstiklal Marşı´nı İki Günde Yazmıştır." 

Kurtoğlu, İstiklal Marşı´nın yazılış sürecinden bahsederek Mithat Cemal´in "Bu şiiri niçin Safahata koymadın?" sorusuna Âkif’´in kendine yakışan cevabı vererek "Bu şiir benim değil milletimindir." cümlelerini aktardığı konuşmasına "Allah bir daha bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın temennisi ile devam etti. 

Konferans sonunda Kurtoğlu, bu konferans ile gençlerle buluşmanın mutluluğunu dile getirerek Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım’a teşekkür etti.

Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer Yıldırım, günün anısına Yazar-Şair Mehmet Kurtoğlu’na plaket ve çiçek takdiminde bulundular. 

Mehmet Kurtoğlu´nun ""Taceddin Dergahı´nda İstiklal Şairi Mehmet Akif" kitabını öğrencilere imzalamasının ardından düzenlenen program sona erdi.

 

28-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-201728-12-2017

İstasyon Mah. Akasya Cad. No 5/B Kat 3 Hükümet Konağı / Etimesgut/ANKARA PK 06790 - 0(312)2451602 / 0(312)2451605 / 0(312)2451609 / 0(312)2451620

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.